Fațetele dentare, o modă sau o necesitate?

Moda sau nevoia ne duce mai nou la stomatologie?

Tendințele au năvălit și peste dentiștii din România… Moda fațetelor dentare a devenit virală în rândul femeilor care vor să aibă zâmbetul perfect, dar și în rândul bărbaților care vor să cucerească cu o dantură frumoasă!

Cabinetele stomatologice au din ce în ce mai multe cereri pentru fațete dentare, chiar și din partea persoanelor care nu au nevoie!

Ionella-Georgiana Postelnicu, medic dentist, implantologie și estetică dento-facială, ne-a răspuns la întrebări:

Când trebuie puse fațetele dentare?
Faţetarea dinţilor este una dintre metodele de estetică dentară pe care o utilizez pentru a îmbunătăţi aspectul dinţilor pacienţilor. Faţetele acoperă partea frontală a dinţilor şi suprafeţele decolorate sau neuniforme. Acestea estompează defectele dentare şi fac că dinţii să arate mai sănătoşi şi mai frumoşi. Nu se aplică în cazul afecţiunilor dentare. Dacă este necesar aparatul ortodontic, nu se aplică faţete dentare. În cazul pacienţilor care suferă de bruxism sever, faţetele se pot sparge, de aceea, în general, nu se aplică faţete în această situaţie.

Ce risc au fațetele dentare?
Procedeul nu implică riscuri sau devitalizareProcedura de aplicare a faţetelor dentare este minim invazivă. Singurul risc este să se decimenteze, însă această problemă se rezolvă uşor, chiar dacă se pierde faţeta. În cazul tratamentului estetic cu faţete dentare nu este necesară devitalizarea dinţilor.

Fațetele dentare puse doar pentru aspect, cauzează dinților?
O igiena orală precară cauzează dinților. Fațetele nu fac decât să protejeze dintele și să îi dea un aspect mult mai plăcut. De asemenea, ajută foarte mult persoanele cu smaltul subţire, care acuză durere la stimulii externi, precum băuturile reci sau calde.
Sunt fațete dentare pe viață?
Faţetele dentare pot dura mai mult de un deceniu. Rezistenţa faţetelor din ceramică este foarte mare şi păstrând o igienă orală impecabilă ele pot rezista toată viaţa. Singurele riscuri sunt legate de sănătatea dinţilor, sănătate care trebuie menţinută indiferent dacă purtam faţete sau nu. De asemenea, rezistența faţetelor din ceramică este foarte mare şi păstrând o igienă orală impecabilă, ele pot rezista toată viaţa!

 Care sunt cele mai recomandate?
 Cele fără prepararea dinților, bineînțeles!

 De când s-a produs această modă a dinților exagerat de albi?
 Smalțul dintelui se poate deteriora, schimbându-și culoarea din cauza igienei necorespunzătoare. De aici pornește mitul potrivit căruia dinții albi înseamnă și dinți sănătoși, ceea ce nu este întotdeauna valabil. Majoritatea oamenilor iau exemplul vedetelor de la Hollywood, pe care îi văd precum niște oameni cu dantură perfectă, lucru care nu este tocmai adevărat. În ultimii ani, s-a produs această schimbare, iar pacienții vor ca nuanța dinților lor să fie cea mai albă din gamă, chiar dacă acest lucru nu li se potrivește.
Ce recomanzi celor ce au fațete dentare?
Recomandările nu sunt multe, dar trebuie respectate cu strictețe, pentru a prelungi viața fațetelor. Desigur, pacienții trebuie să aibă o igienă orală cât mai bună!
CONSULTAȚIE GRATUITĂ
PLAN DE TRATAMENT GRATUIT